Posted on

MADOFF I ELS BONS DE LA GENERALITAT

Fa uns anys em va cridar atenció com funcionava l’estafa que va fer el senyor Madoff als Estats Units. El senyor Madoff pagava uns interessos enormes i això feia que molta gent estigués interessada en deixar-li els diners. Allò escandalós era que per pagar els interessos ho que feia es fer servir els diners que altre gent deixava. Mentre tot anava bé no hi va haver cap problema però quan va arribar la crisi ja no hi havia tants diners que li confiessin i així no podia tornar els diners que li havien confiat. LLavors es va descobrir l’estafa piramidal. Si no ho entès malament una estafa piramidal consisteix en prometre uns interessos amb uns diners que deixen uns altres als quals també se’ls promet uns interessos molt grans. El problema és que quan ja ningú entra a l’estafa llavors ja no es poden tornar els interessos ni res de res.

Ara aquests dies la Generalitat ha de tornar els diners i els interessos dels bons patriòtics que va treure el govern de Montilla. Tenint en compte que ara se sap que no es pagarà a temps els sous de gent en certes residències, etc està clar que la Generalitat té un problema de liquiditat. Això em fa pensar que per tornar els bons de l’any passat d’alguna manera necessita emetre bons ara que és el que de fet es farà. Jo no entenc gaire de finaces però tot això em recorda amb allò que feia Madoff. La única diferència que veig és que Madoff ho feia d’amagat i la Generalitat ho fa al descobert.

No vull ni pensar en un escenari futur en que la Generalitat tingués problemes en tornar els bons i culpés a l’Estat espanyol per no haver-li concedit el pacte fiscal requerit. Espero que no arribem a una situació tan apocalíptica. Si la Generalitat no pogués pagar qui seria el responsable? La Generalitat per no pagar? L’estat per haver permès l’endeutament?

Si algú li serveix d’alleugerament només dir que són llocs no gens afins al nacionalisme català els que posen dubtes sobre aquests nous bons. Vaja, que potser el que preocupa alguns no és pas que els bons no es puguin tornar sinó tot el contrari … Tan de bo ningú mai hagi de dir quelcom com “sí, de patriòtics eren molt, però de bons …”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s