Posted on

BONS DE LA GENERALITAT, DEUTE ESPANYOL. COMPRAR O NO COMPRAR? INDIVIDUALISME O PATRIOTISME?

Llegeixo cada dia notícies dolentes sobre l’euro. Es parla i es parla del deute sobirà dels països del sud d’Europa. Davant d’aquesta manca de confiança puc comprendre que hi hagi inversors d’altres països que es vulguin desfer del deute sobirà d’alguns països.
Però que hauríem de fer els ciutadans que estem dins d’aquests estats?
Per una banda un podria actuar d’una manera individualista i posar els diners, si és que n’hi ha, en deute sobirà de països com Alemanya, per exemple. Així, si el deute espanyol arriba a un punt de no retorn, llavors un tindria els diners en un lloc menys insegur. Malauradament si tothom que té deute espanyol actués així llavors potser el deute espanyol definitavement s’enfonsaria. Una altra manera d’actuar és veure les coses no pas individualment sinó d’una manera col.lectiva. Vist així el millor seria no només retenir el deute espanyol sinó fins i tot comprar més i fins i tot desitjar que la gent del voltant se n’adonés de la importància de donar suport al deute de l’estat on un viu.

Suposo que el que passi a l’estat Espanyol simplement serà un reflexe de la confiança que nosaltres tenim en nosaltres mateixos i de si som massa individualistes no.

Imaginem que Espanya sigui un estat de ciutadans ultra individualistes. Llavors aquests ciutadans, els que poden, posen els seus diners en deute d’altres països. Llavors el deute sobirà espanyol cau. Llavors nosaltres ens veiem afectats perquè estem en aquest estat però estem contents de tenir els diners en deute “segur”. El problema és que potser no tot és tan sencill! Un cop el deute sobirà del sud d’Europa arriba a la situació de default llavors el deute d’altres països de l’eurozona no tenen llavors cap deute per sota i poden ser els següents.

Una altra possibilitat és imaginar que Espanya és un estat de ciutadans ultra patriòtics (deixant de banda si la seva pàtria és Espanya, Catalunya, etc) Llavors aquests ciutadans saben que el pitjor que poden fer és rendir-se i el que fan és mantenir els seus bons, lletres del deute espanyol, de la Generalitat, etc i fins i tot compren més.

Bé, no sé què passarà però crec què aquest pensament de “SÁLVESE QUIÉN PUEDA” en la situació actual pot ser nefasta. Tinc la sensación que estem com dins d’una gran discoteca. En una discoteca que veiem fum en una part. Si tots actuem amb això de “sálvese quién pueda” llavors potser la tragèdia serà pitjor.

Tinc la sensació que hi ha forces molt poderoses que volen que l’euro s’enfonsi perquè hi ha por de que l’euro pugui ser la nova moneda de referència al món.

La història dirà de si la societat europea estava prou evolucionada per poder mantenir-se amb el cap fred i no deixar caure l’euro.

Tinc la sensació que estem en una guerra però una guerra sense morts. En aquesta guerra no vull jo ser un desertor. Visca l’euro! Visca Europa!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s