Posted on

CARTA A RAMON MADAULA

Avui he escoltat a l’ARA que l’actor Ramon Madaula s’afiliat al PSC. Aprofitant que tinc un record molt bo de Ramon sobretot pel seu paper a la sèrie Estació d’Enllaç volia fer-li veure que independitzar-se d’Espanya no vol dir per mi trencar amb una cultura sinó tot el contrari!

Els argentins no depenen de Madrid i no per això no comparteixen la mateixa cultura. Per molts nous estats que fem o per molta espanyolització que altres vulguin fet el fet és que Catalunya és més complexa. De fet, sinó vaig errat hem sembla que per exemple a Tortosa abans es parlava àrab que català o sigui que potser a tots ens convé ser de mires amples.

Però bé, el que volia dir que una Catalunya independent no vol dir trencar amb la cultura castellana. De fet sincerament crec que el català sortiria perdent en una Catalunya independent! Si som més rics i estem en una Unió Europea sense fronteres és evident que molta gent d’Espanya vindrà cap a Catalunya o sigui que Catalunya s’omplirà de gent d’Espanya com mai a l’història. Això sí, serem superindependents …

Fa poc vaig llegir que als patis de les escoles de la Franja es on se sent parlar més el català. Fa uns mesos vaig anar i casi em fa cosa dir que vaig sentir parlar més català que per on en moc a Catalunya. O sigui que es pot estar fora de Catalunya durant segles i no per això una llengua i cultura desapareix.

Des que es parla d’independència cada vegada m’estimo més el castellà. Mentre siguem dependents de Madrid tota la culpa és de Madrid i aquí a Catalunya som uns sants. Un cop siguem independents ja no podrem culpar a madrid i llavors veurem qui és qui a Catalunya. I sia catalunya hi ha tolerància de ben segur que el castellà serà una llengua preuada. I si no és així i el castellà és arraconat i no estimat els que ens estimem el català i el castellà simplement agafarem un vaixem o un tren i potser ens anaem a la Franja, a trres de València o a ses Illes.

Austria és independent d’Alemanya i no per això Austria no estima l’alemany.

En una Catalunya independent evidentment hi haurà qui la seva rancúnia contra Espanya la canviarà per una rancúnia contra el castellà però això tan passa a una Catalunya dependent de Barcelona com a una Catalunya dependent de Barcelona. La diferència és que amb una Catalunya independent com farem un estat de nou haurem de respectar la llengua castellana des del principi ja que la Catalunya independent tindrà a la seva primera Constitució fundacional el castellà com a llengua pròpia segons sembla que vol la majoria de partits.

Jo crec que el senyor Ramon Madaula no ha de patir. En una Catalunya independent no seria pas ell el que patiria un trencament amb la llengua i cultura castellana. Els que patirien serien els que es creuen que amb una Catalunya independent de sobte Catalunya es converteix en una altra cosa que no és.

Un no necessita estar dins d’Espanya per estimar la llengua castellana. Es pot ser l’independentista més radical i estar enamorat de la llengua castellana! El problema és que certs radicalismes s’han volgut fer seves les llengües. El castellà no pertany a Espanya a l’igual que el català no pertany a Catalunya! A l’igual que l’anglès no pertany a Anglaterra. No cal ser anglès per estimar Shakespeare! Si n’hi ha un munt de països a udamèrica que es van independitzar d’Espanya i segeueixen parlant la mateixa llengua tampoc hauríem de tenir problems a Catalunya.

De totes maneres si que jo trobo una raó per anar amb compte amb la independència! El català sempre ha sobreviscut quan ha estat perseguit o menytingut des de fora. Un cop Catalunya fos un Estat potser hi hauria una relaxació. Hem de tenir en compte que el castellà i el català no són dues llengües tan tna diferents. No deixen de ser llengües vulgars del llatí i potser els antics romans es farien creus que per dialectes vulgars del llatí ara tinguem certes disputes.

La única raó que veig per dir no a la independència és que si som més rics com se’ns diu es espanyols ompliran Catalunya perquè dins de la UE tots tenim dret a mouren’s! A més rics més gent que parlaà castellà a catalunya. Jo no tinc res en contra però crec que quan es demana independència s’hauria de pensar si això és realment bo pel català. Seria terrible que en una Catalunya independent quan anessim a l’Aragó ens continuem trobant que als patis de les escoles de la Franja es parla més català que en aquí. I aquí menys!

No volia acabar sense felicitar al senyor Ramon Mandaula per engrescar-se en el que passa a Catalunya. A més expressem les nostres pors i esperances millor ens entendrem i potser fins  i tot es treu alguna cosa positiva de tot plegat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s