Posted on

LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA ESTÀ EN MANS DELS CASTELLANOPARLANTS

Per la meva experiència de conèixer diferent gent a Catalunya ja fa temps que vaig arribar a la conclusió que Catalunya ho tenia molt fàcil per obtenir la independència: només calia que la part castellanoparlant de Catalunya se sentís part del projecte.

I això és el que veig que està passant!

Per una banda estic content ja que veig que finalment el nacionlisme català ha vist que voler una Catalunya independent on el castellà no fos oficial diícilment atreure a molts castellanoparlants.

Ara que tant CiU com ERC han deixat ben clar que el castellà també seria llengua oficial en una Catalunya independent és evident que el nacionalisme català ha arribat a la mateixa conclusió que vaig arribar fa dècades: que la única manera de separar-se d’Espanya i tenir futur era contant amb les dues grans comunitats lingüístiques que hi ha a Catalunya.

Suposo que quan Artur mas parla d’una amplia majoria per optar per un estat propi està pensnat en això.

D’alguna manera és com si ERC s’hagués obert a la societat catalana i potser la gent més fidel a una Catalunya amb una llengua només han marxat a Solidaritat Catalana.

O sigui que en principi en sembla molt bé el que ha passat ja que així deixem d’una banda d elamentar-nos de no ser independents i finalment es fa el que s’ha de fer per ser independents: tenir la majoria del poble darrera. I això, agradi o no, no es pot fer si a una part del poble se li diu que de sobte la seva llengua deixarà de ser oficial. No tothom a Catalunya pensar com el senyor López Tena.

Ara bé un cop dit que trobo que s’ha fet el que calia per poder trobar la independència (fer que els castellanoparlants no se sentin exclosos en una Catalunya indpendent sinó que fins i tot siguin una part activa) , bé un cop fet això crec que hem de ser conscients que potser sí que serem independents però no pas gaire diferents al dia al dia de la Catalunya actual.

De fet se suposa que en una Catalunya independent el català sortiria guanyant però jo no ho veig tan clar si el castellà és llengua oficial a Catalunya!

Ara tenim el costum de veure en Espanya la culpable de coses que ens afecten. però un cop que siguem independents qui tindrà la culpa?

Si en una Catalunya fundacional el castellà i el català són dues llengües oficials des del primer dia pot passar que en unes dècades hi hagi uns quants catalans què se sentin 100% catalans però que prefereixin el castellà al català. I com potser hauran nascut fins i tot en una Catalunya independent el que passi serà quelcom que ens passa aquí.

Posem la televisió. Ara els catalanoparlants peoden veure TV3. Els castellano parlants evidentment també poden veure TV3 però sent castellanoparlant potser algú pensa: “Ah, pues mira, me gustaría ver algo en castellano, que para algo es la lengua que hablo y una del as oficiales de mi amada nación catalana” Doncs bé. Aquesta persona, evidentment no caldria que veiés TVE ja que TVE correspondria a una tele d’un estat estranger. Què veura TELETAXI? O potser hauria d’haver una televisió pública amb algun canal potser en castellà.

Dic tot això pel fet que crec que s’ha de ser coherent. Si es vol el vot dels castellanoparlants per tenir una majoria prou gran de partits que volen un estat propi després s’ha de ser coherent i escoltar a qui també t’ha votat!

Tinc por que una Catalunya independent finalment no acabi sent una Espanya amb el nom de Catalunya, amb capital Barcelona, i on el català començarà a minvar? Doncs un cop siguem independents, no pot passar que el català es deixi de tenir el paper que tingui ara?

Tinc por que una Catalunya acabi sent una Espanya on petit però amb la diferència que en un aCatalunya independent no podrem culpar a Madrid.

Tinc por que en una Catalunya independent des d’Espanya facin molt la pilota a la part castellanoparlant de Catalunya i llavors des de Catalunya s’hagi de cedir cada dia cada cop més amb l’ús del castellà.

Per exemple, sent Catalunya independent en el futur, Espanya podria començar a obrir ESCUELAS ESPAÑOLAS al igual que ho fa França, Itlalia, Alemanya, etc. Si això passés des de Catalunya les escoles catalanes potser es veurien com més obligades a augmentar el castellà si las ESCUELAS ESPAÑOLAS els preníem alumnes.

A l’igual que a Catalunya ens recordem de la gent que viu a la Catalunya Nord, La Franja, el País Valencià i Les Illes Balears i fins i tot a TV3 surten al mapa del temps, en una Espanya en el futur podria ser que també a tothora es recordessin dels castellanoparlants com si fossin seus!

No per ser independents la tensió que hi ha entre Madrid i Barcelona s’acabarà.

Tinc por que finalment l’únic que aconseguim és tenir més poder sobre els nostres diners però que el castellà sigui el gran guanyador!

Tinc la sensació que en una Catalunya independent el castellà seria el gran guanyador. Perquè a Catalunya el català ha sobreviscut? No serà pas per la batalla constant amb el centre de la península? Un cop independents no veig quina defensa pot haver del català. Com no sigui per barrallar-nos entre castellanoparlants i catalanoparlants?

Espanya ha estat potser una gran desgràcia pel català però també ha servit per enviar fora les tensions que en una Catalunya independent podria haver.

En una Catalunya independent gràcies a una gran majoria feta amb castellanoparlants i catalanoparlants em pregunto si podríem veure en pau. O al contrari cada dia augmentaria més el vot de partit que només voldrien el català com a llengua oficial i llavors ens trobaríem que després de separar-nos d’Espanya som més rics però la llengua cada vegada ens separa més. Entre Madrid i Barcelona hi ha un meridià molt famós per no dir un riu. Però entre castellanoparlants i catalanoparlants no hi ha cap separació. Una mateixa persona, una mateixa família, etc pot estar entre uns o els altres. En una Catalunya doncs independent Madrid ja no ens serveix d’excusa de res.

 

Tenir totes aquestes pors tampoc vol dir que estigui en contra d’una Catalunya independent. De fet només sent Catalunya independent podria saber la resposta a les preguntes que em faig!

Sigui com sigui estic supercontent que la majoria de catalans estiguem gairebé d’acord en un 75% en el dret a decidir el nostre futur! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s